Zirai dondan etkilenen ağaçlarda budama ve sulama işlemlerine dikkat edilmeli

Soğuk Hava Dalgası Meyveleri Vurdu: 34 İlde 16 Meyve Türü Hasar Gördü

10-12 Nisan tarihlerinde hava sıcaklıklarının aniden düşmesi sonucu oluşan zirai don, 34 ildeki 16 meyve türünü olumsuz etkiledi. AA’nın derlediği bilgilere göre, hububat ürünleri ise bu durumdan fazla etkilenmedi.

Zarar gören meyve türleri arasında kayısı, üzüm, kiraz, armut, elma, ayva, limon, badem, fındık, ceviz, nektarin, şeftali, portakal, mandarin, erik ve Antep fıstığı bulunuyor.

Olayın ardından Bakanlık yetkilileri, sahada hızlı bir şekilde hasar tespit çalışmaları yürüttü. Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar doğrultusunda, il ve ilçe tarım müdürlükleri üreticilere tavsiyelerde bulundu.

Budama Kesim İşlemine Dikkat!

Üreticilerden, ağaçlar üzerinde herhangi bir budama kesim işlemi yapmamaları isteniyor. Budama işlemi için dondan zarar gören bölgelerin tam olarak belirlenmesi beklenmeli.

Ağaçlar üzerindeki küçük yaprak veya sürgün gelişimi olan bahçelerde, monilya ve çil hastalığına karşı uygun bir fungusitle ilaçlama yapılması tavsiye ediliyor.

Meyve bahçelerinde kök çürüklüğü ve zamklanma oluşmasını engellemek için sürüm yapmak isteyen çiftçilerin kültivatörle yüzeysel sürüm yapmaları öneriliyor.

Zirai dondan etkilenen bölgelerde çiftçilere yönelik eğitim programları devam ediyor. Toprak yapısının iyileştirilmesi ve azotlu gübrenin kontrolsüz kullanılmasının önlenmesi gerekiyor.

Ayrıca, zarar gören ağaçların su ihtiyacının karşılanması da büyük bir önem taşıyor. Don olayının ardından ülkede stratejik ürünlerde gıda arz güvenliği açısından bir sorun yaşanmadığı belirlendi. Çiftçilere, tarım sigortası yaptırarak bu tür afetlerden daha az etkilenmeleri konusunda uyarılarda bulunuldu.

Related Posts

IMF heyeti Suriye’de: Önemli ölçüde uluslararası yardıma ihtiyaç var

Uluslararası Para Fonu (IMF) yetkilileri, Suriye’ye ziyaret gerçekleştirdi. Ekonomik ve finansal koşulları değerlendirmek, politika önceliklerini görüşmek ve ekonomik politikaların oluşturulması ile uygulanmasına yardımcı olmak amacıyla kapasite geliştirmeye yönelik bir yol haritası hazırlamak için ülkeye giden heyet, “Suriye’nin önemli ölçüde uluslararası yardıma ihtiyacı olacak” açıklamasını yaptı.

Stanley Fischer ve Türkiye…

Stanley Fischer denince aklıma hem doğrular hem de yanlışlar geliyor. Türkiye’nin o dönemdeki IMF süreci gerçekten de ibretliktir. Bankacılık sistemi kırılgandı, döviz açık pozisyonları büyüktü, kamu maliyesi zayıftı. Bu tabloya rağmen bir tür sabit kur rejimi uygulamaya çalışmak, ciddi bir hataydı. Ama 2001’de duvara çarptıktan sonra, güçlü bir programla, üstelik üç partili, zayıf bir koalisyon hükümeti döneminde, ekonomiyi krizden çıkaran da yine biz olduk.

İhale edilen projeler yarım kaldı, milyarlarca TL ek ödendi

İhale edilen projeler yarım kaldı, milyarlarca TL ek ödendi

Emekliye kötü haber: Temmuz ayında sıfır zam kapıda

Milyonlarca emeklinin gözü Temmuz ayında yapılacak zamda. Zam için geri sayım başlarken milyonlarca emekliyi bekleyen ‘sıfır zam’ da kapıda.

Servet eşitsizliği büyüyor: 2,1 milyon kişi tüm paranın yüzde 78’ine sahip; milyonlarca yurttaşın bankada 10 bin lirası bile yok

Servet eşitsizliği büyüyor: 2,1 milyon kişi tüm paranın yüzde 78’ine sahip; milyonlarca yurttaşın bankada 10 bin lirası bile yok

Altın fiyatını gören şaşırdı

Altında son haftalar hareketli geçiyor. Önceki hafta dalgalı seyreden altın bu haftayı yüksek götürürken bir anda sürpriz yaptı. Önceki gün 4 bin 300 liraya çıkarak rekora koşan gram altın yeni günü düşüşle açtı. Altın alım satımı yapacaklar ve …