Uzmanlar açıkladı: 50 yaş öncesi yapmak demansı önleyebilir

Bilim insanları, düzenli egzersizin beynin düşünme ve hafıza ile bağlantılı bölgelerinin hacmini korumaya yardımcı olabileceğini belirtiyor. Çalışmaya göre, yaşam boyu fiziksel olarak aktif kalan kişiler, Alzheimer hastalığının temel belirtilerine sahip olsalar bile bilişsel gerileme yaşama olasılığı daha düşük oluyor.

DailyMail’in haberine göre; araştırmacılar, 5.000’den fazla kişinin doğumundan itibaren takip edildiği uzun süreli bir ulusal sağlık araştırmasının verilerini analiz etti. Çalışmada 70 yaşına ulaşan kişileri incelenirken, bu kişilerin 50 yaşına gelmeden önce ve sonraki 30 yıllık fiziksel aktivite kayıtları değerlendirildi.

Beyin taramaları, yaşam boyu egzersiz yapmanın 70 yaşında daha iyi bilişsel işlevlerle ilişkili olduğunu gösterdi. Üstelik araştırma, bu faydaların kadınlarda erkeklere göre daha belirgin olduğunu ortaya koydu.

UZMANLARDAN AÇIKLAMA

Dr. Sarah-Naomi James, çalışmanın sonuçlarının, aktif olmak için hiçbir zaman geç olmadığını gösterdiğini vurguladı.

Alzheimer’s Research UK’den David Thomas ise, “Demans yaşlanmanın kaçınılmaz bir parçası değildir. İnsanların buna yakalanmasını önlemenin yollarını bulmak, tedavi misyonumuzun hayati bir parçasıdır” dedi.

Related Posts

Osteoporoz sessiz ilerler DEXA erken yakalar

Kemik erimesi genellikle belirti vermez, ilk belirti bir kırık olabilir. Bu yüzden erken tarama hayat kurtarır. DEXA testi ve bazı kan tahlilleri riskin seviyesini ortaya koyar. Kadınlar kadar erkekler de risk altında. Bel çevresi kalınlaştıkça, D vitamini azaldıkça kemikler sessizce zayıflar. Hangi taramalar ne zaman yapılmalı? İşte net yanıtlar…

Uzmanlar uyarıyor: Zamanında tedavi edilmezse işitme kaybına yol açabilir

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Asiye Merve Erdoğan, burun tıkanıklığı, öksürük ve kaşıntı gibi belirtilerle ortaya çıkan ve masum görünen alerjik rinitin, zamanında tedavi edilmediğinde uyku apnesinden, işitme kaybına kadar pek çok ciddi sağlık sorununa yol açabildiğini söyledi.

Sosyal yaşamı zorlaştırıyor! Botoks, hem teri hem de kokuyu önlüyor

Kimi insanlar sıcak yaz günlerinde bile kuru kalabilirken, kimileri ise en serin ortamlarda dahi avuç içlerinden ter damlayacak kadar zorlanıyor. Aşırı terlemenin günümüzde çözümsüz bir sorun olmadığını söyleyen Medikal Estetik Uzmanı Dr. Atakan Bör, botoksun, ter bezlerinin aşırı sinyallerle uyarılmasını önleyerek terlemeyi durdurabildiğine dikkat çekiyor.

Yaş aldıkça beyin de yaşlanıyor! Bu 5 durumda hemen doktora başvurun

Yaş ilerledikçe artan unutkanlıklar bir süre sonra kişinin yaşamında yol açtığı olumsuz sonuçlarla, hayatın her alanını etkilemeye başlıyor. Uz. Dr. Özden Yener Çakmak, unutkanlığa karşı alınabilecek önlemler hakkında bilgi verdi.

Prof. Dr. Adnan Kara: Osseoıntegrasyon sayesinde amputasyon hastalarında doğal yürüyüş mümkün

Prof. Dr. Adnan Kara: Osseoıntegrasyon sayesinde amputasyon hastalarında doğal yürüyüş mümkün

Cinsel hayatınızı doğrudan etkiliyor!

Erkeklerde cinsel işlev bozukluklarının arkasında sadece yaş değil, tabaktaki seçimler de olabilir. Üroloji ve Androloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Gürkan Yenice, dengeli diyetin erkeklerde testosteron düzeyinden damar sağlığına kadar pek çok fizyolojik mekanizma üzerinde doğrudan etkili olduğunu vurguladı.