Tüp bebek kliniğinde skandal hata: Kadın yanlışlıkla başka çiftin bebeğini doğurdu

Avustralya’nın Brisbane Kentinde Tüp Bebek Kliniğinde Skandal Hata!

Avustralya’nın Brisbane kentinde bulunan Monash IVF kliniğinde şok edici bir olay yaşandı. Tüp bebek tedavisi gören bir kadına, yanlışlıkla başka bir çifte ait embriyo yerleştirildi ve kadın bu embriyodan gelişen bebeği dünyaya getirdi.

Olay bu yılın Şubat ayında ortaya çıktı. Bebeği doğuran çift, embriyolarını başka bir kliniğe taşımak istediklerinde, beklenenden fazla embriyo olduğunu fark etti. Yapılan incelemede, kadına başka bir hastanın embriyosunun yerleştirildiği ortaya çıktı.

Monash IVF’in genel müdürü Michael Knaap, “Bu durumdan büyük üzüntü duyuyoruz ve ilgililerden özür diliyoruz. Yaptığımız ek kontroller sonucunda benzer bir olayın yaşanmadığından eminiz” açıklamasını yaptı. Klinik, hatayı insan hatasına bağladı.

Hata tespit edildikten sonra, hem bebeği doğuran aileye hem de embriyosu yanlışlıkla kullanılan aileye bir hafta içinde bilgi verildi. Ancak klinik, olayın ne zaman gerçekleştiği ve bebeğin şu anda kimin bakımında olduğu konusunda herhangi bir açıklamada bulunmadı.

Güney Avustralya Üniversitesi’nden biyoetik uzmanı Dr. Hilary Bowman-Smart, “Bu durum, her iki aile için de trajik bir deneyim. Hem embriyosunu kaybeden aile hem de yanlışlıkla bebeği doğuran aile büyük psikolojik travma yaşıyor” dedi.

Bowman-Smart, ayrıca “Bu bebeği doğuran kadın için artık bu çocuk yabancı bir bebeğe dönüşmedi. Hamilelik ve doğum sürecini yaşadı” şeklinde ekledi.

Uzmanlara göre, tüp bebek tedavilerinde bu tür hatalar çok nadirdir. Melbourne Royal Women’s Hospital’dan Doç. Alex Polyakov, “Bu tür bir olayın meydana gelme olasılığı son derece düşüktür” dedi.

Kadın sağlığı uzmanı Dr. Fab Horta ise “Modern teknoloji ve kontrol sistemlerine rağmen böyle bir hatanın nasıl meydana geldiğini anlamak zor. Bu, insan faktörünün her zaman risk taşıdığının bir göstergesidir” yorumunu yaptı.

Monash IVF’in geçmişte hatalı genetik testler nedeniyle 700’den fazla eski hastaya 56 milyon Avustralya doları (yaklaşık 27 milyon İngiliz sterlini) tazminat ödemek zorunda kaldığı da hatırlatılmaktadır.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır

Related Posts

Yenidoğan’dan sonra bu da mama çetesi!

12 bebeğin ölümüne neden olan Yenidoğan çetesinden sonra bu kez bir de ortaya mama çetesi çıktı.

Osteoporoz sessiz ilerler DEXA erken yakalar

Kemik erimesi genellikle belirti vermez, ilk belirti bir kırık olabilir. Bu yüzden erken tarama hayat kurtarır. DEXA testi ve bazı kan tahlilleri riskin seviyesini ortaya koyar. Kadınlar kadar erkekler de risk altında. Bel çevresi kalınlaştıkça, D vitamini azaldıkça kemikler sessizce zayıflar. Hangi taramalar ne zaman yapılmalı? İşte net yanıtlar…

Uzmanlar uyarıyor: Zamanında tedavi edilmezse işitme kaybına yol açabilir

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Asiye Merve Erdoğan, burun tıkanıklığı, öksürük ve kaşıntı gibi belirtilerle ortaya çıkan ve masum görünen alerjik rinitin, zamanında tedavi edilmediğinde uyku apnesinden, işitme kaybına kadar pek çok ciddi sağlık sorununa yol açabildiğini söyledi.

Sosyal yaşamı zorlaştırıyor! Botoks, hem teri hem de kokuyu önlüyor

Kimi insanlar sıcak yaz günlerinde bile kuru kalabilirken, kimileri ise en serin ortamlarda dahi avuç içlerinden ter damlayacak kadar zorlanıyor. Aşırı terlemenin günümüzde çözümsüz bir sorun olmadığını söyleyen Medikal Estetik Uzmanı Dr. Atakan Bör, botoksun, ter bezlerinin aşırı sinyallerle uyarılmasını önleyerek terlemeyi durdurabildiğine dikkat çekiyor.

Yaş aldıkça beyin de yaşlanıyor! Bu 5 durumda hemen doktora başvurun

Yaş ilerledikçe artan unutkanlıklar bir süre sonra kişinin yaşamında yol açtığı olumsuz sonuçlarla, hayatın her alanını etkilemeye başlıyor. Uz. Dr. Özden Yener Çakmak, unutkanlığa karşı alınabilecek önlemler hakkında bilgi verdi.

Prof. Dr. Adnan Kara: Osseoıntegrasyon sayesinde amputasyon hastalarında doğal yürüyüş mümkün

Prof. Dr. Adnan Kara: Osseoıntegrasyon sayesinde amputasyon hastalarında doğal yürüyüş mümkün