Slovenya sanayisinde alarm zilleri çalıyor

Slovenya Sanayi Üretiminde Gerileme Devam Ediyor

Slovenya’da sanayi üretimi, 2025 yılının Mart ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,9 azaldı. Şubat ayında revize edilerek yüzde 2,8 olarak açıklanan düşüşün ardından ikinci ardışık aylık gerileme yaşandı. Aylık bazda üretim ise yüzde 1,2 oranında azaldı.

Sanayi üretimindeki bu düşüşte en büyük pay, üretimin yüzde 2,5 oranında gerilediği imalat sektörüne ait. Şubat ayında imalat üretimi yüzde 4,8 oranında düşmüştü. İmalat sektöründeki zayıf performans, Slovenya’nın dış ticaretine ve ekonomik büyümesine olumsuz etki ediyor.

Madencilik ve taş ocakçılığı sektörlerinde ise toparlanma belirtileri görülüyor. Bu sektörlerdeki üretim, Şubat ayındaki yüzde 18,2’lik düşüşün ardından Mart ayında yüzde 1,5 arttı. Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme sektöründeki yıllık üretim artışı ise Şubat ayındaki yüzde 15,6’dan Mart ayında yüzde 5,6’ya geriledi.

Slovenya ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde yavaşladığına işaret eden sanayi üretimindeki bu genel gerileme, özellikle Avrupa pazarındaki zayıf talep ve enerji maliyetlerindeki dalgalanmalar nedeniyle oluşmuş gibi görünüyor.

Uzmanlar, Slovenya’nın sanayi politikalarında destekleyici tedbirler almaması halinde ikinci çeyrekte benzer bir durumla karşılaşılabileceğini belirtiyor. Slovenya İstatistik Ofisi verilerine göre, sanayideki bu düşüş trendinin devam etmesi, 2025 büyüme tahminlerinin revize edilmesine neden olabilir.

Related Posts

IMF heyeti Suriye’de: Önemli ölçüde uluslararası yardıma ihtiyaç var

Uluslararası Para Fonu (IMF) yetkilileri, Suriye’ye ziyaret gerçekleştirdi. Ekonomik ve finansal koşulları değerlendirmek, politika önceliklerini görüşmek ve ekonomik politikaların oluşturulması ile uygulanmasına yardımcı olmak amacıyla kapasite geliştirmeye yönelik bir yol haritası hazırlamak için ülkeye giden heyet, “Suriye’nin önemli ölçüde uluslararası yardıma ihtiyacı olacak” açıklamasını yaptı.

Stanley Fischer ve Türkiye…

Stanley Fischer denince aklıma hem doğrular hem de yanlışlar geliyor. Türkiye’nin o dönemdeki IMF süreci gerçekten de ibretliktir. Bankacılık sistemi kırılgandı, döviz açık pozisyonları büyüktü, kamu maliyesi zayıftı. Bu tabloya rağmen bir tür sabit kur rejimi uygulamaya çalışmak, ciddi bir hataydı. Ama 2001’de duvara çarptıktan sonra, güçlü bir programla, üstelik üç partili, zayıf bir koalisyon hükümeti döneminde, ekonomiyi krizden çıkaran da yine biz olduk.

İhale edilen projeler yarım kaldı, milyarlarca TL ek ödendi

İhale edilen projeler yarım kaldı, milyarlarca TL ek ödendi

Emekliye kötü haber: Temmuz ayında sıfır zam kapıda

Milyonlarca emeklinin gözü Temmuz ayında yapılacak zamda. Zam için geri sayım başlarken milyonlarca emekliyi bekleyen ‘sıfır zam’ da kapıda.

Servet eşitsizliği büyüyor: 2,1 milyon kişi tüm paranın yüzde 78’ine sahip; milyonlarca yurttaşın bankada 10 bin lirası bile yok

Servet eşitsizliği büyüyor: 2,1 milyon kişi tüm paranın yüzde 78’ine sahip; milyonlarca yurttaşın bankada 10 bin lirası bile yok

Altın fiyatını gören şaşırdı

Altında son haftalar hareketli geçiyor. Önceki hafta dalgalı seyreden altın bu haftayı yüksek götürürken bir anda sürpriz yaptı. Önceki gün 4 bin 300 liraya çıkarak rekora koşan gram altın yeni günü düşüşle açtı. Altın alım satımı yapacaklar ve …