Moody’s 108 yıl sonra ilk kez ABD’nin kredi notunu düşürdü

Moody’s, ABD’nin Kredi Notunu Düşürdü

Moody’s, yüksek borç ve faiz yükünü gerekçe göstererek ABD’nin kredi notunu Aaa’dan Aa1’e düşürürken, not görünümünü de “negatif”ten “durağan”a çekti.

Moody’s’ten yapılan açıklamada, ABD’nin kredi notunun revize edildiği bildirildi.

Ülkenin uzun vadeli kredi notunun “Aaa”dan “Aa1″e düşürüldüğü belirtilen açıklamada, kredi notu görünümünün ise “negatif”ten “durağan”a çevrildiği kaydedildi.

Açıklamada, not indiriminin, 10 yıldan uzun süredir kamu borcu ve faiz ödeme oranlarının benzer derecelendirmeye sahip ülkelere kıyasla önemli ölçüde yüksek seviyelere çıkmasını yansıttığı aktarıldı.

ABD yönetimleri ve Kongre’nin, büyük yıllık mali açıklar ve artan faiz maliyetleri eğilimini tersine çevirecek önlemler üzerinde anlaşmaya varamadığına işaret edilen açıklamada, “Görüşülmekte olan mevcut mali tekliflerin zorunlu harcamalarda ve açıklarda uzun vadeli önemli azalmalar sağlayacağına inanmıyoruz.” değerlendirmesinde bulunuldu.

Açıklamada, gelecek on yıl boyunca, hükümet gelirlerinin genel olarak sabit kalmasının ve daha büyük açıkların beklendiği ifade edildi.

Buna karşılık, kalıcı, büyük mali açıkların hükümetin borç ve faiz yükünü artıracağına değinilen açıklamada, ABD’nin mali performansının kendi geçmişine ve diğer yüksek notlu ülkelere kıyasla kötüleşmesinin muhtemel olduğu belirtildi.

Açıklamada, ABD ekonomisinin büyüklüğü, esnekliği ve dinamizmi ile dolarının küresel rezerv para birimi olarak rolü gibi istisnai kredi güçlerini koruduğu vurgulanarak, “Ülkenin bağımsız bir ABD Merkez Bankası (Fed) tarafından yönetilen etkili para politikası geçmişini sürdürmesini umuyoruz.” ifadesi kullanıldı.

Related Posts

IMF heyeti Suriye’de: Önemli ölçüde uluslararası yardıma ihtiyaç var

Uluslararası Para Fonu (IMF) yetkilileri, Suriye’ye ziyaret gerçekleştirdi. Ekonomik ve finansal koşulları değerlendirmek, politika önceliklerini görüşmek ve ekonomik politikaların oluşturulması ile uygulanmasına yardımcı olmak amacıyla kapasite geliştirmeye yönelik bir yol haritası hazırlamak için ülkeye giden heyet, “Suriye’nin önemli ölçüde uluslararası yardıma ihtiyacı olacak” açıklamasını yaptı.

Stanley Fischer ve Türkiye…

Stanley Fischer denince aklıma hem doğrular hem de yanlışlar geliyor. Türkiye’nin o dönemdeki IMF süreci gerçekten de ibretliktir. Bankacılık sistemi kırılgandı, döviz açık pozisyonları büyüktü, kamu maliyesi zayıftı. Bu tabloya rağmen bir tür sabit kur rejimi uygulamaya çalışmak, ciddi bir hataydı. Ama 2001’de duvara çarptıktan sonra, güçlü bir programla, üstelik üç partili, zayıf bir koalisyon hükümeti döneminde, ekonomiyi krizden çıkaran da yine biz olduk.

İhale edilen projeler yarım kaldı, milyarlarca TL ek ödendi

İhale edilen projeler yarım kaldı, milyarlarca TL ek ödendi

Emekliye kötü haber: Temmuz ayında sıfır zam kapıda

Milyonlarca emeklinin gözü Temmuz ayında yapılacak zamda. Zam için geri sayım başlarken milyonlarca emekliyi bekleyen ‘sıfır zam’ da kapıda.

Servet eşitsizliği büyüyor: 2,1 milyon kişi tüm paranın yüzde 78’ine sahip; milyonlarca yurttaşın bankada 10 bin lirası bile yok

Servet eşitsizliği büyüyor: 2,1 milyon kişi tüm paranın yüzde 78’ine sahip; milyonlarca yurttaşın bankada 10 bin lirası bile yok

Altın fiyatını gören şaşırdı

Altında son haftalar hareketli geçiyor. Önceki hafta dalgalı seyreden altın bu haftayı yüksek götürürken bir anda sürpriz yaptı. Önceki gün 4 bin 300 liraya çıkarak rekora koşan gram altın yeni günü düşüşle açtı. Altın alım satımı yapacaklar ve …