Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Atina’da Miçotakis ile görüştü

Mısır Cumhurbaşkanı Yunanistan Ziyaretinde Türkiye ile Stratejik İşbirliği Anlaşması İmzaladı

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Yunanistan’ın başkenti Atina’da gerçekleşen Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı’na katılarak, Türkiye ile “Stratejik İşbirliği Ortak Bildirgesi”ni imzaladı.

Gerçekleşen toplantıda, Sisi öncelikle Yunanistan Cumhurbaşkanı Konstantinos Tasulas ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile görüştü.

Sisi, Türkiye ve Yunanistan arasındaki işbirliğinin siyaset, tarım, eğitim ve daha pek çok alanda artırılabileceğine inanarak, “İki ülke arasındaki işbirliği bölgenin istikrarını önemli derecede etkilemektedir. Bölge genelindeki sorunların çözümü için çaba gösteriyoruz. Özellikle Gazze meselesi üzerinde duruyoruz, ateşkes ve esirlerin dönüşü için çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

Ayrıca, Sisi göç sorununa da değinerek, “Filistinliler ülkelerini terk etmemeli, orada kalmalı. Hiç kimse onları zorla göçe zorlamamalı. Biz onların orada kalmasını destekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Tasulas, Türkiye ve Yunanistan arasında gerçekleştirilen Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı’nın ilk kez yapıldığına dikkat çekerek, ikili ilişkiler için “dostluk ve işbirliği” açıklaması yaptı.

Miçotakis-Sisi Görüşmesi

İki lider arasındaki görüşmeyi Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı takip etti.

Toplantının ardından Miçotakis ve Tasulas, ortak bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Miçotakis, bugün imzalanan Türkiye ve Yunanistan arasındaki “Stratejik İşbirliği Ortak Bildirgesi”ni duyurdu.

Miçotakis, bu bildirgenin iki ülke ilişkilerini daha da güçlendirmeyi amaçladığını belirterek, enerji, deniz taşımacılığı, eğitim, kültür ve ticaret gibi alanlarda işbirliğinin artabileceğini vurguladı.

Ayrıca, Miçotakis, Atina ve Kahire’nin ortak kaygılara sahip olduğunu ve aynı hedeflere odaklandığını dile getirdi.

Gazze meselesinin de ele alındığı görüşmelerde, sivillere yardımın sağlanması ve düşmanca tutumların sona erdirilmesi gerektiği vurgulandı.

Enerji Alanında İşbirliği

Miçotakis, görüşmeler sırasında Suriye ve Libya gibi bölgesel konuların yanı sıra göç, Kızıldeniz’de seyir güvenliği ve enerji gibi konuların ele alındığını belirterek, Mısır ve Yunanistan arasında planlanan deniz altı elektrik hattı projesi (GREGY) hakkında şunları söyledi:

“GREGY projesi, Yunanistan ve Avrupa’ya uygun maliyetli enerji sağlama imkanı sunacaktır. Siz (Mısır) güneş ve rüzgar enerjisi üretiminde rekabetçi bir konumdasınız ve bu enerjiyi Avrupa’ya ihraç edebilirsiniz.”

Enerji sektöründe hidrokarbon alanında ortak projeler yapılabileceğini savunan Miçotakis, Girit açıklarında hidrokarbon aramaya yönelik beklentilere değindi.

Ortak Bildirge ve İşbirliği Alanları

Türkiye ve Yunanistan arasında imzalanan Stratejik İşbirliği Ortak Bildirgesi, iki ülke arasındaki işbirliğini güçlendirmeyi hedefliyor.

Bildirge, siyasi diyalogun artırılmasını, ekonomik ve ticari ilişkilerin güçlendirilmesini, ulaşım, tarım, enerji güvenliği, iklim değişikliği, güvenlik, savunma, kültür, deniz taşımacılığı, göç ve turizm gibi alanlarda işbirliğinin derinleştirilmesi amaçlanıyor. (AA)

Related Posts

NATO tarihinde bir ilk: Kritik göreve Türk isim getirildi

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), NATO’nun kritik öneme sahip ‘İş Birliği ile Güvenlik Direktörü’ görevine bir Türk generalin seçildiğini duyurdu. Alınan bu kararla NATO tarihinde ilk defa Türkiye Brüksel’deki NATO Uluslararası Askeri Karargahı’nda direktör seviyesinde temsil edilecek.

İsrail’in Gazze’ye saldırılarında can kaybı yükseliyor

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne 7 Ekim 2023’ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 106 artarak 52 bin 760’a yükseldi. Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in Gazze’de …

Bahar Aksu cinayetinde 4 tutuklama

İstanbul Şişli’de eski eşi tarafından öldürülen Bahar Aksu’nun cinayetine ilişkin olarak 4 kişi tutuklandı.

Alman istihbaratı duvara tosladı: AfD bir süre daha ‘aşırı sağcı örgüt’ değil

Almanya’da iç istihbarat kurumu, aşırı sağcı AfD’yi “aşırılıkçı” olarak tanımlamayı, parti hakkında açılan dava sonuçlanana kadar durdurdu. Mahkeme kararı, BfV’nin kamuoyuna yönelik ifadelerini geçici olarak kısıtlıyor.

Alman istihbaratının hazırladığı gizli AfD belgeleri sızdırıldı

Almanya’da iç istihbarattan sorumlu Federal Anayasayı Koruma Teşkilatının “kesin aşırı sağcı oluşum” şeklinde sınıflandırdığı Almanya için Alternatif Partisi (AfD) yetkililerinin antidemokratik, yabancı düşmanı ve İslam karşıtı tutumlar …

İmamoğlu’nun diplomasını iptal eden İstanbul Üniversitesi, AKP’li Tevfik Göksu’yu ağırladı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun diplomasını iptal eden İstanbul Üniversitesi, bu kez AKP’li Tevfik Göksu’yu ağırlayarak tarafsızlık tartışmalarını yeniden alevlendirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir