Kulak Misafiri olduklarımda bu hafta!

Her hafta kulak kabarttığım podcast bölümlerini derleyeceğim Kulak Misafiri’ne hoşgeldiniz! Kimi zaman popüler kültürün derinliklerine dalıyor, kimi zaman da tarih, bilim, sanat ya da günlük hayatın tuhaf detaylarına takılıyorum. Amacım, “Ne dinlesem?” diye düşünenlere yeni keşifler sunmak. Kulaklıklarınızı takın, başlıyoruz!

2000’leri Avrupa Yakası ile Nasıl Daha İyi Anlayabiliriz? – Sütçüoğlu Apartmanı Podcast

Sütçüoğlu Apartmanı podcastinin yaratıcıları Alican ve İlker’e göre kült sitcom Avrupa Yakası sadece bir dizi değil, 2000’ler Türkiye’sinin değişen kültürel yapısının izini sürebileceğimiz bir yapım. İkili, Sütçüoğlu Apartmanı podcastinin ilk bölümünde dizinin nasıl ortaya çıktığını, dönemin toplumsal dinamiklerini ve nostaljinin popüler kültür üzerindeki etkisini masaya yatırıyorlar. Türkiye’de sitcom geleneğinin gelişiminden, Gülse Birsel’in kalemine sinmiş çeşitli detaylara kadar pek çok konuyu ele alıyorlar. Üstelik “Hâlâ neden bu kadar seviyoruz?” sorusuna da kendilerinden yola çıkarak cevap veriyorlar. Monokültürden çok sesliliğe geçişin izlerini sürerken, kolektif hafızamızdaki Avrupa Yakası fenomeninin toplumsal yansımalarına biraz daha derinlemesine bakmak isterseniz, bu podcasti kaçırmayın derim.

Münih’ten Sezgin İnceel ŞEHİR HATLARI – Velvele Podcast

LGBTİ+ göçmenlerin hikayelerine odaklanan Şehir Hatları podcast serisi, ikinci sezonuyla yolculuğuna devam ediyor. Türkiye’de ve Batı’da göçmen karşıtlığı güçlenirken, Velvele mikrofonunu doğrudan LGBTİ+ göçmenlere uzatıyor. İkinci sezonun ilk bölümünde akademisyen ve müzisyen Sezgin İnceel ile Almanya’nın Münih şehrine gidiyoruz. “Hep bir gitme merakım vardı” diyen ve başvurduğu bir programla Münih’e giden Sezgin, 14 küsur senedir yaşadığı Münih’e sanki dün gelmiş gibi hissettiğini söylüyor. Sezgin İnceel aynı zamanda Yine Yeni Yeniden 90’lar podcastinin iki yaratıcısından biri. Diğeri ise yukarıdan da tanıdığınız Sütçüoğlu Apartmanı podcastinden İlker Hepkaner!

İkinci sezonunda 10 farklı şehirden 10 hikâyeyle kulaklarımıza misafir olacak Şehir Hatları podcast serisi bir Velvele projesi!

Death of An Artist – Episode 1: The Haunting

Sanat dünyasının en karanlık hikâyelerinden birine hoş geldiniz! Death of an Artist’in ilk sezonu, 1980’ler Manhattan’ının yükselen yıldızı Küba asıllı sanatçı Ana Mendieta’nın ölümünü ve onu çevreleyen şüpheleri masaya yatırıyor. Genç ve sıra dışı Mendieta, Minimalist sanatın öncülerinden Carl Andre ile fırtınalı bir evlilik yaşarken, 1985’te 34. kattan aşağı “düştü” ve öldü. Carl Andre’nin 911’e panikle söylediği versiyona göre: “Karım pencereden çıktı.” Peki, gerçekten mi? Helen Molesworth’un sunduğu bu podcast, davayı, sessizlikle örtbas edilenleri ve yıllardır süren protestoları mercek altına alıyor. Adaletin sanat camiasında ne anlama geldiğini, erkek egemen sistemin neleri sümen altı ettiğini sorgulayan Death of an Artist, “Sanatçıyı eserinden bağımsız düşünebilir miyiz?” tartışmasına ek olarak sormaya devam ediyor: Ana Mendieta’ya ne oldu?!

Related Posts

Yiğit Bulut kimdir, neden vefat etti, hastalığı neydi? Ayrıntılar belli oldu! Yiğit Bulut kaç yaşındaydı ve nereliydi?

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı, Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi Yiğit Bulut hayatını kaybetti. Vefat haberi sonrası Bulut’un sevenleri başta olmak üzere kamuoyunun genelinde Yiğit Bulut’un biyografisi ve vefat haberinin detayları merak edilip araştırılmaya başladı. Peki, Yiğit Bulut kimdir, kaç yaşındaydı nereliydi? Yiğit Bulut neden vefat etti, hastalığı neydi? İşte merak edilip araştırılan detaylar…

Binlerce öğretmen yer değiştirecek: MEB tarihi duyurdu

Milli Eğitim Bakanlığı, belirli nedenlerden dolayı iller arası yer değişikliği yapmak isteyen öğretmenler için başvuru tarihini açıkladı.

Antik dönemden bugüne uzanan yerel lezzetler: 07/07 Gastrofest’in beşincisi Antalya’da düzenlendi

Antik dönemden bugüne uzanan yerel lezzetler: 07/07 Gastrofest’in beşincisi Antalya’da düzenlendi

MAGNUM ÇEKİLİŞ TARİHİ 2025 TEMMUZ || Magnum Porsche Taycan çekilişi ne zaman? Magnum 1. Dönem çekiliş tarihi ve ödüller

Magnum Porshe Taycan çekilişi öncesinde geri sayımda sona gelindi. 2 Porsche Taycan Model Otomobil ve 300.000 TL’lik Magnum Card Param Hediye Kartı ikramiyelerinin sahiplerini bulacağı Magnum çekiliş kampanyası için 15 Nisan-14 Haziran 2025 tarihlerinde yapılan başvurular sonrasında merakla beklenen çekiliş Temmuz ayının ikinci haftasında gerçekleşecek. Magnum çekiliş sonuçları dahilinde şanslı isimler ikramiye ve Porsche sahibi olacak. Peki Magnum çekilişi ne zaman? Magnum 1. Dönem çekiliş sonuçları ve kazanan listesi ne zaman belli olacak? İşte, Magnum 1. Dönem çekiliş tarihi ile ilgili detaylar…

TBMM (Meclis) ne zaman tatile girecek? Yaz dönemi TBMM tatil tarihleri 2025!

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) 2025 yaz tatili takvimi, yasama faaliyetlerini yakından takip eden vatandaşlar ve milletvekilleri için merak konusu olmaya devam ediyor. Anayasa ve TBMM İçtüzüğü’ne göre her yıl 1 Temmuz’da tatile giren Meclis, bu yıl yoğun gündemi nedeniyle tatil tarihinde değişikliğe gitti. Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, TBMM’nin tatil tarihi belli oldu. Peki, Meclis yaz tatili kaç gün sürecek? TBMM ne zaman, ayın kaçında tatile girecek?

LeMan’dan açıklama: Mazlum Müslüman halkın haklılığı çizilmek istendi, Peygamber efendimizin tasviri yoktur, sürülen lekeyi kabul etmiyoruz

LeMan’dan açıklama: Mazlum Müslüman halkın haklılığı çizilmek istendi, Peygamber efendimizin tasviri yoktur, sürülen lekeyi kabul etmiyoruz