Kırklareli’nde günlük süt üretimi 15 yılda ne kadar arttı?

Kırklareli’de Süt Üretimi Son 15 Yılda Yüzde 40 Arttı

Kırklareli, Türkiye’nin önemli süt üretim merkezlerinden biri olarak öne çıkıyor. Hastalıktan ari 100 işletmeye ev sahipliği yapan ilde yaklaşık 160 bin büyükbaş ve 480 bin küçükbaş hayvan bulunuyor. Avrupa Birliği standartlarında yıllık 370 bin ton süt üretiminin gerçekleştiği Kırklareli, son 15 yılda günlük süt üretimini yüzde 40 arttırmayı başardı.

Kırklareli’nin Istranca Dağları’nın eteklerinde yetiştirilen hayvanlardan elde edilen süt, yaklaşık 14 bin tonu işlenerek Avrupa ve Orta Doğu ülkelerine ihraç ediliyor. Bu başarıda etkili olan unsurlardan biri de il Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Karaca’nın liderliğindeki süt üretiminin artırılmasına yönelik çalışmalar.

Gökhan Karaca, sütün insanlar için önemli bir besin kaynağı olduğunu vurgulayarak, Kırklareli’nin günlük bin ton süt üretimine sahip olduğunu belirtiyor. Karaca, süt üretimindeki artışı şu sözlerle ifade ediyor: “Son 15 yılda süt üretimimiz yüzde 40 arttı. Süt kalitesini artırmak için yaptığımız ıslah çalışmaları ve profesyonel hayvancılığa geçiş ile birlikte süt miktarını ve kalitesini yükselttik.”

AB onaylı işletmelerin sayısının artmasıyla birlikte Kırklareli’nin süt üretiminde Türkiye’nin ilk 10 ilinden biri olduğuna dikkat çeken Karaca, hastalıktan arındırılmış işletmelerin sayısının Türkiye genelinde birinci sırada olduğunu belirtiyor.

Avrupa ve Orta Doğu ülkelerine yapılan süt ve süt ürünleri ihracatının önemine de değinen Karaca, Kırklareli’nin bu alanda başarılı çalışmalara imza attığını belirtiyor. 2024 yılında 1 milyar lira değerinde, 13 bin 600 ton süt ve süt ürününün Orta Doğu ve Avrupa’ya ihraç edildiğini aktarıyor.

Gökhan Karaca, üretime destek veren tüm üreticilere teşekkürlerini iletiyor. (AA)

Related Posts

IMF heyeti Suriye’de: Önemli ölçüde uluslararası yardıma ihtiyaç var

Uluslararası Para Fonu (IMF) yetkilileri, Suriye’ye ziyaret gerçekleştirdi. Ekonomik ve finansal koşulları değerlendirmek, politika önceliklerini görüşmek ve ekonomik politikaların oluşturulması ile uygulanmasına yardımcı olmak amacıyla kapasite geliştirmeye yönelik bir yol haritası hazırlamak için ülkeye giden heyet, “Suriye’nin önemli ölçüde uluslararası yardıma ihtiyacı olacak” açıklamasını yaptı.

Stanley Fischer ve Türkiye…

Stanley Fischer denince aklıma hem doğrular hem de yanlışlar geliyor. Türkiye’nin o dönemdeki IMF süreci gerçekten de ibretliktir. Bankacılık sistemi kırılgandı, döviz açık pozisyonları büyüktü, kamu maliyesi zayıftı. Bu tabloya rağmen bir tür sabit kur rejimi uygulamaya çalışmak, ciddi bir hataydı. Ama 2001’de duvara çarptıktan sonra, güçlü bir programla, üstelik üç partili, zayıf bir koalisyon hükümeti döneminde, ekonomiyi krizden çıkaran da yine biz olduk.

İhale edilen projeler yarım kaldı, milyarlarca TL ek ödendi

İhale edilen projeler yarım kaldı, milyarlarca TL ek ödendi

Emekliye kötü haber: Temmuz ayında sıfır zam kapıda

Milyonlarca emeklinin gözü Temmuz ayında yapılacak zamda. Zam için geri sayım başlarken milyonlarca emekliyi bekleyen ‘sıfır zam’ da kapıda.

Servet eşitsizliği büyüyor: 2,1 milyon kişi tüm paranın yüzde 78’ine sahip; milyonlarca yurttaşın bankada 10 bin lirası bile yok

Servet eşitsizliği büyüyor: 2,1 milyon kişi tüm paranın yüzde 78’ine sahip; milyonlarca yurttaşın bankada 10 bin lirası bile yok

Altın fiyatını gören şaşırdı

Altında son haftalar hareketli geçiyor. Önceki hafta dalgalı seyreden altın bu haftayı yüksek götürürken bir anda sürpriz yaptı. Önceki gün 4 bin 300 liraya çıkarak rekora koşan gram altın yeni günü düşüşle açtı. Altın alım satımı yapacaklar ve …