Gelir İdaresi Başkanlığı duyurdu: O zorunlulukta yeni tarih!

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), akaryakıt satışlarında vergi denetimini artırmak amacıyla Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kapsamında yeni nesil taşıt tanıma birimi (TTB) montaj süresine ilişkin önemli bir açıklama yaptı. Taşıt sahiplerine verilen bilgiye göre, araç sahipleri 2 Haziran 2025 tarihine kadar gerekli kayıt ve başvuru işlemlerini tamamlarsa, TTB montajı için tanınan süre 30 Haziran 2025’e kadar uzatılacak.

BAŞVURU YAPANLARA EK SÜRE

GİB tarafından yapılan açıklamada, UTTS kapsamında olan tüm taşıt sahiplerinin, akaryakıt harcamalarını gider gösterip göstermediklerine bakılmaksızın, 2 Haziran 2025 tarihine kadar başvuru işlemlerini tamamlamaları durumunda TTB montaj süresinin 30 Haziran 2025’e kadar uzatıldığı ifade edildi.

ZORUNLULUK TÜM TAŞITLAR İÇİN GEÇERLİ

UTTS Uygulama Genel Tebliği’ne göre, kiralama yoluyla edinilen ya da işletmeye dahil edilen ve fiilen işte kullanılan taşıtlara TTB takılması zorunlu hale getirildi. GİB, gerekli kayıt ve başvuruların utts.gov.tr adresi üzerinden yapılması halinde, mükelleflere montaj için tanınan sürenin 30 Haziran 2025’e kadar geçerli olacağını vurguladı.

DENETİMİN AMACI ‘VERGİ GÜVENLİĞİ’

Akaryakıt istasyonlarında vergi güvenliğinin sağlanması ve usulsüz fiş ve faturalardan kaynaklanan vergi kayıplarının önlenmesi hedefleniyor. Yalnızca gider gösterilen araçlar değil, TTS programına kayıtlı olmayan taşıtlar da bu kapsama dahil ediliyor.

MOTOSİKLETLER DE KAPSAMDA

Sistem, işletme adına kayıtlı veya kiralama yoluyla edinilen motosikletleri de kapsıyor. Motosiklet sahiplerinin de, 2 Haziran 2025’e kadar başvuru işlemlerini tamamlayarak 30 Haziran 2025’e kadar montajı gerçekleştirmeleri gerekiyor.

BELGELER DÜZENLENMEZSE YAPTIRIM VAR

UTTS kapsamında belgelerin oluşturulmaması durumunda Vergi Usul Kanunu’na göre yaptırımlar uygulanacak. Kayıtlı olmayan araç sahipleri akaryakıt harcamalarını gider olarak gösteremeyecekler.

CEZALAR 140 BİN TL’YE KADAR ULAŞABİLİYOR

Yükümlülüklerini zamanında yerine getirmeyen mükellefler, 7 bin liradan başlayıp 140 bin liraya kadar ulaşabilen Özel Usulsüzlük Cezaları ile karşı karşıya kalabilirler. Ayrıca, TTB montajının belirtilen tarihlerde yapılmaması durumunda ceza uygulanabilir.

Yetkililer, mükellefleri mağduriyet yaşamamaları için yükümlülüklerini eksiksiz ve zamanında yerine getirmeleri konusunda uyarıyor.

Related Posts

Çiftçi satış yapamadı, tarlasını halka açınca akın edildi!

Osmaniye’nin Kadirli ilçesine bağlı Kesikeli Köyü’nde 100 dönüm soğan tarlasındaki mahsülü satamayan çiftçi Bülent Kale, tarlasını vatandaşa açtı. Bedava soğanı duyan yüzlerce vatandaşın akın ettiği darlanın etrafında araç kuyruğu oluştu. Çiftçi …

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla çiftçi temsilcilerini kabul etti

“23 yıl boyunca çiftçilerimizi asla yalnız bırakmadığımızın en yakın şahidisiniz”

Avrupalı şirketlerden 12 milyar euroluk dava

Google, Avrupa’da özel şirketler tarafından 12 milyar euroyu aşan çeşitli antitröst ve rekabet ihlali davalarıyla karşı karşıya. Bloomberg’de yer alan habere göre başlıca davalar şöyle:

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nda Türkiye ekonomisi için büyüme tahmini

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nda Türkiye ekonomisi için büyüme tahmini

Angola’nın yeni enflasyon yüzde 22,32 oldu

Angola Ulusal İstatistik Enstitüsü verilerine göre, enflasyon dokuzuncu ay üst üste düşüş gösterdi. Nisan ayında tüketici fiyat endeksi bir önceki aya göre yüzde 1,34 arttı. Bu oran, Mart ayındaki yüzde 1,38’lik artışın gerisinde kalarak Mayıs 2023 …

Konut kredisi faizlerinde yeni artış: 1 milyon TL için aylık taksit rekor seviyeye ulaştı

Merkez Bankası’nın sıkı para politikası hamlelerinin ardından konut kredisi faiz oranlarında yükseliş dikkat çekiyor. Geçtiğimiz hafta yüzde 2,59 seviyesinde olan en düşük faiz oranı bu hafta yüzde 2,79’a çıktı. İşte 1 milyon TL konut kredisi çeken bir kişinin güncel ödeme planı ve bankaların sunduğu oranlar…