Ekonomistler Bakan Şimşek’in ekonomi politikalarını eleştirdi: Bu tabloyu ‘popülizme dayanmadık’ diye savunmak çok ayıp!

Ekonomistlerden Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e Eleştiri

Ekonomistler, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in uyguladığı ekonomi politikalarını sert bir şekilde eleştirdi. İktisatçılardan Prof. Aziz Konukman’ın, “Enflasyonu artıran kâr marjları ama serveti vergilendiremiyorlar. Bu tabloyu ‘popülizme dayanmadık’ diye savunmak çok ayıp” şeklindeki sözleri gündemde.

Temmuz 2025’te emekli ve ücretliler, artan enflasyon ve düşük zam oranlarıyla ekonomik zorluklarla karşı karşıya kaldı. Asgari ücrete zam yapılmazken, memur ve memur emeklilerine yüzde 15.57, SGK ve Bağ-Kur emeklilerine ise yüzde 16.67 zam yapıldı. Yapılan zamlar, yıllık enflasyonun altında kalırken, kamu işçileri için görüşmeler devam etmekte.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, “Program başarısını kanıtladı, enflasyon geriledi” açıklamasına tepki gösteren ekonomistler, uygulanan ekonomi politikalarının halkı daha da yoksullaştırdığını savunuyor.

Prof. Aziz Konukman: “Bir tek emekçiye sözleşme dayatılıyor”

İktisatçı Prof. Aziz Konukman, enflasyonun temel nedeninin “talep fazlası” olmadığını, asıl nedenin “kâr odaklı enflasyon” olduğunu belirtti. Konukman, Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu açıklamalarında yer alan “fiyatlama davranışlarının dezenflasyon üzerinde risk yarattığı” ifadesine dikkat çekti.

Konukman’a göre, özel sektör fiyatları geçmiş enflasyona göre belirliyor, kâr marjı ekliyor ve kamu kurumları da enflasyona katkıda bulunuyor. Ancak sadece emekçilerin gelirlerinin sınırlı tutulduğunu vurguladı. Konukman şu şekilde konuştu:

“Enflasyonu artıran kâr marjları ama bir türlü serveti vergilendiremiyorlar. Ücretlilerin hem reel olarak geliri azaltılıyor hem de azalan gelirlerden bütçeye ‘vergi hortumu’ bağlanıyor. Bu tabloyu ‘popülizme dayanmadık’ diye savunmak çok ayıp.”

İnan Mutlu: “Kâbus yaşıyorlar”

Siyasal iktisatçı İnan Mutlu, sabit gelirli kesimlerin son beş yılda “kâbus senaryosunu” yaşadığını ifade etti. Mutlu, her ay ortalama 262 bin kişinin banka borcu yüzünden yasal takip sürecine girdiğini belirtti.

Çözüm Önerisi: Devletin Rolünü Yeniden Tanımlamak

İnan Mutlu, sorunun kemer sıkmak değil, devletin ekonomideki rolünü yeniden tanımlamak olduğunu belirtti. Gelir dağılımının düzeltilmesi, üretim ve sanayi politikalarının dış açığı azaltacak şekilde yeniden yapılandırılması ve yüksek gelir gruplarının daha fazla vergilendirilmesi gerektiğini savundu.

Related Posts

Kahve devi satışa çıktı, yatırımcılar kuyruğa girdi: Çantalarında milyar dolarlar var!

Dünyanın en büyük kahve zincirlerinden Starbucks, Çin’deki operasyonlarının bir kısmını devretmeye hazırlanıyor. Şirketin Çin birimi için milyarlarca dolarlık teklifler geldiği bildirildi. 10 MİLYAR DOLARLIK DEĞERLEME Starbucks’ın Çin birimi için …

Tüketiciyi yanıltan tanıtımlar için 141 milyon lira ceza!

Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Reklam Kurulu, bu yılın ilk 6 ayında, tanıtımlardaki aldatıcılık, bilgi eksikliğinin istismar edilmesi, ekonomik çıkarların etkilenmesi gibi kusurlar nedeniyle 141 milyon 123 bin 32 lira idari para cezası uyguladı.

Bir sigara grubuna daha zam: En ucuz ve pahalı sigara fiyatları listesi güncellendi

Sigara fiyatları Temmuz 2025 itibarıyla yeniden zamlandı. Philip Morris grubu, 9 Temmuz’dan itibaren geçerli olmak üzere sigara fiyatlarını artırdı. En ucuz sigara 85 TL, en pahalı sigara 94 TL oldu. İşte güncel zamlı sigara fiyatları listesi…

Vergi borcu olanlar dikkat! 50 binden 250 bine çıkarıldı!

Vergi borçlarının taksitlendirilmesinde teminatsız tecil yapılabilecek tutar 50 bin TL’den 250 bin liraya çıkarıldı. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan edinilen bilgilere göre, vergi ve …

Bir sigara grubuna daha zam!

ÖTV zammıyla birlikte bir sigara grubuna daha zam geldi. Temmuz ayında Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarının artırılmasının ardından sigara gruplarında fiyat artışları arka arkaya gelmeye devam ediyor. Son olarak, Imperial Tobacco grubuna ait …

Tarımsal hasılada rekor! Bakan Yumaklı duyurdu: Ülkemiz ilk defa 70 milyar dolar sınırını aştı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tarımsal hasılada rekor kırıldığını belirterek, “2023’te 68,9 milyar dolar olan tarımsal hasılamız, 2024’te yüzde 7 artışla 74 milyar dolara çıktı, bununla dünyada ilk 7 ülke arasına girdik.” ifadesini kullandı.