Bakan Yumaklı: Bu çalışma, Türkiye’nin tarımdaki geleceğine yön verecek

Yumaklı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın da katılımıyla Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünde gerçekleştirilen “4’üncü Tarım Orman Şurası Kırsalda Sürdürülebilir Yaşam Atölyesi”nde yaptığı konuşmada, kırsal kalkınmanın gıda arz güvenliğinin teminatı olduğunu söyledi.

Son yıllarda yaşanan gelişmelerin tarım ve gıdanın ne kadar kritik olduğunu çok daha iyi ortaya koyduğunu vurgulayan Yumaklı, bu süreçte üretimden vazgeçmediklerini ve ürün yokluğu yaşanmadığını ifade etti.

Yumaklı, ülkenin çok riskli bir coğrafyada olduğuna dikkati çekerek, “Sayın Cumhurbaşkanı’mızın işaret ettiği gibi, durursak düşeceğimizi, gevşersek kaybedeceğimizi, hedeflerimizi unutursak yolumuzu şaşıracağımızı biliyoruz. Bu nedenle hep ileriye bakıyoruz.” diye konuştu.

“EKONOMİYE YILLIK 32,6 MİLYAR DOLAR DESTEK SAĞLADIK”

Sağlanan hibeler sayesinde binlerce projenin uygulamaya alınarak yeni istihdam sağlandığına işaret eden Yumaklı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bugün Türkiye 68,5 milyar dolar tarımsal hasılasıyla Avrupa’da birinci sırada, dünyada ise ilk 10 ülke arasında. Vatandaşlarımızın ve ülkemize gelen turistlerin gıda ihtiyacını sorunsuz karşılarken bir yandan da 180’den fazla ülkeye 2 bin 200 çeşit ürün ihraç ederek, ekonomiye yıllık 32,6 milyar dolar destek sağladık.”

Türkiye’yi tarımda rekabet gücü yüksek bir ülke konumuna getirmeyi amaçladıklarını belirten Yumaklı, hedeflere ulaşmak için sektörü ilgilendiren birçok dinamiği ortak akıl ve istişareyle harekete geçirmeleri gerektiğini dile getirdi.

Yumaklı, tarım politikalarını belirlerken temel amaçlarının, dinamik ve modern bakış açısıyla sektörü yeniden ele almak ve yeni normale karşı sektöre güvenli bir yol açmak olduğunu kaydederek, şöyle konuştu:

“4. Tarım Orman Şurası’nda diğer şuralardan farklı olarak atölye çalışmaları oluşturduk. Atölye çalışmalarımızda konularında uzman kişiler, tüm paydaşlarla birlikte çalışmaları enine boyuna istişare edecekler. Buna kısaca biz ‘tecrübe paylaşımı’ diyebiliriz. Aslında bu çalışma, Türkiye’nin tarımdaki geleceğine yön verecek. Atölye çalışmalarında kazanılan tecrübeler raporlanacak ve halihazırda çalışmalarına devam eden 15 şura çalışma grubumuzla paylaşılacak. Biz bu kapsamda diyoruz ki açık uçlu hiçbir alan kalmasın. Çünkü Türkiye Yüzyılı’na tarımın damga vurmasını istiyoruz.”

ŞURA NİSANDA YAPILACAK, BİLDİRGE MAYISTA PAYLAŞILACAK

Bakan Yumaklı, 30-31 Ocak’ta resmi faaliyetlerine başlayan çalışma gruplarının şu ana kadar 48 çevrim içi toplantı gerçekleştirdiği bilgisini verdi.

Şuranın 28-30 Nisan’da gerçekleştirileceğini bildiren Yumaklı, Şura Sonuç Bildirgesi’nin mayısta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuyla paylaşılacağını sözlerine ekledi.

Related Posts

Ekonomistler Bakan Şimşek’in ekonomi politikalarını eleştirdi: Bu tabloyu ‘popülizme dayanmadık’ diye savunmak çok ayıp!

Ekonomistler Bakan Şimşek’in ekonomi politikalarını eleştirdi: Bu tabloyu ‘popülizme dayanmadık’ diye savunmak çok ayıp!

Bir sigara grubuna daha zam!

ÖTV zammıyla birlikte bir sigara grubuna daha zam geldi. Temmuz ayında Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarının artırılmasının ardından sigara gruplarında fiyat artışları arka arkaya gelmeye devam ediyor. Son olarak, Imperial Tobacco grubuna ait …

Tarımsal hasılada rekor! Bakan Yumaklı duyurdu: Ülkemiz ilk defa 70 milyar dolar sınırını aştı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tarımsal hasılada rekor kırıldığını belirterek, “2023’te 68,9 milyar dolar olan tarımsal hasılamız, 2024’te yüzde 7 artışla 74 milyar dolara çıktı, bununla dünyada ilk 7 ülke arasına girdik.” ifadesini kullandı.

‘Enerji tasarrufu yalıtımla başlıyor’

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu(EPDK) doğal gaz toptan satış fiyatlarında bütçe hedefleri doğrultusunda güncellemeye giderek; sanayi tüketicileri için yüzde 7.86, konut tüketicileri için ise yüzde 24.6 oranında artışa gittiğini duyurmuştu.

Bankada parası olanları etkileyecek! Mevduat faizlerinde yüksek kazanç dönemi bitiyor

Haziran enflasyonunun beklentilerin altında kalmasıyla birlikte gözler Merkez Bankası’nın faiz kararına çevrildi. Bankalar faiz indirimi beklentisiyle mevduat oranlarını düşürmeye başladı. Yüzde 50 seviyesindeki yüksek kazanç dönemi sona eriyor. 1 milyon TL’nin getirisi ne kadar oldu, hangi banka ne kadar faiz veriyor?

Bakan Bolat: Enflasyon son 3,5 yılın en düşük seviyesinde

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “13 aydır gerileyen TÜFE enflasyonu haziran ayında aylıkta yüzde 1,37 olmuş ve yıllıkta yüzde 35,05 ile son 3,5 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşmiştir. Son 13 ayda yıllık enflasyonda 40,4 puan düşüş gerçekleşmiştir” dedi.