Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nda Türkiye ekonomisi için büyüme tahmini

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye Ekonomisinin Büyüme Tahminlerini Açıkladı

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye ekonomisinin bu yıl %2,8, gelecek yıl ise %3,5 oranında büyüyeceği tahmininde bulundu. Banka, bugün başlayan Yıllık Toplantıları çerçevesinde Bölgesel Ekonomik Görünüm raporunu yayımladı.

EBRD’nin açıkladığı rapora göre, bölgesel ekonomik büyüme tahmini Şubat 2025’teki önceki tahminlerine göre %0,2 düşüşle %3’e revize edildi. Küresel ekonomik ve ticaret belirsizlikleri, zayıf dış talep ve gümrük tarifelerindeki artışların ekonomilere olası dolaylı etkileri bu değişiklikte etkili oldu.

2026 yılına ilişkin tahminlere de yer verilen raporda, EBRD Türkiye ekonomisinin büyüme tahminini %2,8’e çekti. Daha sıkı para politikasının iç talebi baskılayabileceği ve küresel ticaret politikalarının dış talebi zayıflatabileceği belirtilen raporda, Türkiye’nin dış pozisyonundaki iyileşmeye dikkat çekildi.

EBRD Bölgesel Başekonomisti Rafik Selim, Türkiye’de büyüme ve enflasyon beklentileri hakkında yaptığı açıklamada, enflasyondaki düşüş patikasının yavaş ve uzun olmasını beklediklerini vurguladı. Türk lirasındaki değer kaybının fiyatlara etkisine de değinen Selim, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) politikalarını yakından takip ettiklerini belirtti.

Selim, TCMB’nin sıkı para politikasını sürdürmesini beklediklerini ifade ederek, Türk lirasını desteklemek ve rezervleri yeniden inşa etmek için uygulanan politikaları olumlu bulduklarını sözlerine ekledi. EBRD’nin Türkiye’de 22 milyar avronun üzerinde yatırım yaptığı bilgisine de raporda yer verildi.

(AA)

Related Posts

IMF heyeti Suriye’de: Önemli ölçüde uluslararası yardıma ihtiyaç var

Uluslararası Para Fonu (IMF) yetkilileri, Suriye’ye ziyaret gerçekleştirdi. Ekonomik ve finansal koşulları değerlendirmek, politika önceliklerini görüşmek ve ekonomik politikaların oluşturulması ile uygulanmasına yardımcı olmak amacıyla kapasite geliştirmeye yönelik bir yol haritası hazırlamak için ülkeye giden heyet, “Suriye’nin önemli ölçüde uluslararası yardıma ihtiyacı olacak” açıklamasını yaptı.

Stanley Fischer ve Türkiye…

Stanley Fischer denince aklıma hem doğrular hem de yanlışlar geliyor. Türkiye’nin o dönemdeki IMF süreci gerçekten de ibretliktir. Bankacılık sistemi kırılgandı, döviz açık pozisyonları büyüktü, kamu maliyesi zayıftı. Bu tabloya rağmen bir tür sabit kur rejimi uygulamaya çalışmak, ciddi bir hataydı. Ama 2001’de duvara çarptıktan sonra, güçlü bir programla, üstelik üç partili, zayıf bir koalisyon hükümeti döneminde, ekonomiyi krizden çıkaran da yine biz olduk.

İhale edilen projeler yarım kaldı, milyarlarca TL ek ödendi

İhale edilen projeler yarım kaldı, milyarlarca TL ek ödendi

Emekliye kötü haber: Temmuz ayında sıfır zam kapıda

Milyonlarca emeklinin gözü Temmuz ayında yapılacak zamda. Zam için geri sayım başlarken milyonlarca emekliyi bekleyen ‘sıfır zam’ da kapıda.

Servet eşitsizliği büyüyor: 2,1 milyon kişi tüm paranın yüzde 78’ine sahip; milyonlarca yurttaşın bankada 10 bin lirası bile yok

Servet eşitsizliği büyüyor: 2,1 milyon kişi tüm paranın yüzde 78’ine sahip; milyonlarca yurttaşın bankada 10 bin lirası bile yok

Altın fiyatını gören şaşırdı

Altında son haftalar hareketli geçiyor. Önceki hafta dalgalı seyreden altın bu haftayı yüksek götürürken bir anda sürpriz yaptı. Önceki gün 4 bin 300 liraya çıkarak rekora koşan gram altın yeni günü düşüşle açtı. Altın alım satımı yapacaklar ve …