Angola’nın yeni enflasyon yüzde 22,32 oldu

Angola’da Enflasyon Dokuzuncu Ay Üst Üste Düştü!

Angola Ulusal İstatistik Enstitüsü’nün son verilerine göre, enflasyon dokuzuncu ay üst üste düşüşünü sürdürdü. Nisan ayında tüketici fiyat endeksi bir önceki aya kıyasla yüzde 1,34 artış gösterdi. Bu artış oranı, Mart ayındaki yüzde 1,38’lik artışın gerisinde kalarak Mayıs 2023’ten bu yana görülen en düşük aylık artış olarak kayıtlara geçti. Uzmanlara göre, bu yavaşlama özellikle otel, kafe ve restoranlardaki fiyat artışlarının yüzde 1,75’ten yüzde 1,65’e düşmesinden kaynaklandı.

Hizmet Sektöründeki Yavaşlama Belirleyici Oldu

Fiyat artışlarının yavaşlamasında etkili olan bir diğer faktörse çeşitli mal ve hizmetler grubu oldu. Bu kategorideki aylık artış yüzde 1,56’dan yüzde 1,53’e gerileyerek genel enflasyon trendinde aşağı yönlü bir etki yarattı. Analistler, Angola Merkez Bankası’nın sıkı para politikası ve kwanzanın döviz piyasalarında sağladığı kısmi istikrar ile bu eğilimin önümüzdeki aylarda da devam edebileceği öngörüsünde bulunuyor.

Ekonomik Zorluklara Rağmen Umutsuzluk Hakim Değil

Angola ekonomisi, yüksek enflasyonla mücadele ederken enerji fiyatları ve ithalata bağımlılık gibi yapısal sorunlarla karşı karşıya. Ancak ekonomistler, gıda ve ulaşım gibi temel harcama kalemlerinde beklenen istikrarın, enflasyonun daha da düşmesine katkı sağlayabileceğini öngörüyor. Ayrıca, Angola Maliye Bakanlığı’nın dolar bazlı dış ticaret dengesinin fiyat baskılarını hafifletmesi bekleniyor.

Related Posts

IMF heyeti Suriye’de: Önemli ölçüde uluslararası yardıma ihtiyaç var

Uluslararası Para Fonu (IMF) yetkilileri, Suriye’ye ziyaret gerçekleştirdi. Ekonomik ve finansal koşulları değerlendirmek, politika önceliklerini görüşmek ve ekonomik politikaların oluşturulması ile uygulanmasına yardımcı olmak amacıyla kapasite geliştirmeye yönelik bir yol haritası hazırlamak için ülkeye giden heyet, “Suriye’nin önemli ölçüde uluslararası yardıma ihtiyacı olacak” açıklamasını yaptı.

Stanley Fischer ve Türkiye…

Stanley Fischer denince aklıma hem doğrular hem de yanlışlar geliyor. Türkiye’nin o dönemdeki IMF süreci gerçekten de ibretliktir. Bankacılık sistemi kırılgandı, döviz açık pozisyonları büyüktü, kamu maliyesi zayıftı. Bu tabloya rağmen bir tür sabit kur rejimi uygulamaya çalışmak, ciddi bir hataydı. Ama 2001’de duvara çarptıktan sonra, güçlü bir programla, üstelik üç partili, zayıf bir koalisyon hükümeti döneminde, ekonomiyi krizden çıkaran da yine biz olduk.

İhale edilen projeler yarım kaldı, milyarlarca TL ek ödendi

İhale edilen projeler yarım kaldı, milyarlarca TL ek ödendi

Emekliye kötü haber: Temmuz ayında sıfır zam kapıda

Milyonlarca emeklinin gözü Temmuz ayında yapılacak zamda. Zam için geri sayım başlarken milyonlarca emekliyi bekleyen ‘sıfır zam’ da kapıda.

Servet eşitsizliği büyüyor: 2,1 milyon kişi tüm paranın yüzde 78’ine sahip; milyonlarca yurttaşın bankada 10 bin lirası bile yok

Servet eşitsizliği büyüyor: 2,1 milyon kişi tüm paranın yüzde 78’ine sahip; milyonlarca yurttaşın bankada 10 bin lirası bile yok

Altın fiyatını gören şaşırdı

Altında son haftalar hareketli geçiyor. Önceki hafta dalgalı seyreden altın bu haftayı yüksek götürürken bir anda sürpriz yaptı. Önceki gün 4 bin 300 liraya çıkarak rekora koşan gram altın yeni günü düşüşle açtı. Altın alım satımı yapacaklar ve …