ABD Uzay Kuvvetleri’nden tarihi paylaşım: Gizli uçağın çektiği Dünya fotoğrafı

ABD Uzay Kuvvetleri, X-37B Uzay Uçağının 2023 Yılından İtibaren Yaptığı Görevleri Kamuoyuyla Paylaştı

ABD Uzay Kuvvetleri, gizli görevler için kullandıkları gizemli X-37B uzay uçağı tarafından çekilen ilk Dünya fotoğraflarını kamuoyuyla paylaştı. Görüntüler, aracın 2023 yılı Aralık ayında başlayan ve halen devam eden yedinci (OTV-7) görevi sırasında kaydedildi. Yayınlanan görüntü, uzay uçağının Afrika üzerinde seyir halindeyken çekildi.

GİZLİ GÖREV TARİHİ FOTOĞRAF

Space.com’un haberine göre, X-37B, 28 Aralık 2023’te bir SpaceX Falcon Heavy roketi ile yedinci görevine fırlatılmıştı. ABD Uzay Kuvvetleri’nin açıklamasına göre, bu yeni görevde uzay uçağının yeni yörünge rejimlerinde test edilmesi, uzay alanı farkındalık teknolojilerinin denenmesi ve NASA tarafından sağlanan malzemeler üzerinde radyasyon etkilerinin araştırılması hedefleniyor.

Uzay uçağının daha önce alçak Dünya yörüngesinde faaliyet gösterdiği biliniyordu, ancak bu yeni görüntü, X-37B’nin Dünya’dan çok daha uzakta operasyon yürüttüğünü ortaya koyuyor. Falcon Heavy’nin yükleri 35 bin kilometreye kadar taşıyabilme kapasitesi göz önüne alındığında, X-37B’nin jeosenkron yörüngeye ulaştığı düşünülüyor.

Uzay Kuvvetleri ve üretici firma Boeing, X-37B’nin “aerobraking manevrası” adı verilen yeni bir tekniği test ettiğini duyurdu. Bu manevra, uzay aracının Dünya atmosferindeki sürtünmeden faydalanarak yakıt tüketimini minimize ederek yörüngesini değiştirmesine olanak tanıyor.

Uzay Kuvvetleri’nin açıklamasında, “X-37B, 2024 yılında oldukça eliptik bir yörüngede deneyler yaparken, Dünya’nın etkileyici bir görüntüsünü yakaladı. Bu görevde, uzay aracı minimum yakıt harcayarak güvenli bir şekilde yörüngesini değiştirmek için aerobraking tekniklerini test etti” ifadeleri yer aldı.

X-37B GELECEĞİ VE UZAY YARIŞI

ABD Uzay Kuvvetleri, X-37B’nin operasyonel detaylarını genellikle gizli tutuyor. Ancak bugüne kadar uzaydan güneş enerjisi ışınlama, termal koruma sistemleri ve otonom uçuş yetenekleri gibi teknolojilerin test edildiği biliniyor. 2022’de tamamlanan altıncı görevinde rekor kırarak 908 gün boyunca yörüngede kalan uzay uçağının yedinci uçuşunu ne zaman tamamlayacağı ise henüz bilinmiyor.

Bu arada, Çin de kendi yeniden kullanılabilir uzay uçağını geliştiriyor. Çin’in uzay aracı, X-37B’nin son fırlatılışından sadece iki hafta önce üçüncü görevine çıktı. Bu gelişme, uzay araştırmalarında yeni bir küresel rekabetin sinyallerini veriyor.

Related Posts

iOS 26’nın yeni pil modu tüm iPhone’larda çalışmayacak

iOS 26’nın yeni pil modu tüm iPhone’larda çalışmayacak

Rize’de off-road yarışları nefes kesti

18. Karadeniz Off-Road Kupası 1. ayak yarışı, Rize’nin Ardeşen ilçesinde gerçekleştirildi.

Hesaplarınız güvende değil! 16 milyar kullanıcı bilgisi çalındı

2024 yılında ortaya çıkarılan veri sızıntılarında, 16 milyar kullanıcı kaydının çalındığı ve çok sayıda platformun etkilendiği belirlendi.

İlk kez bu kadar net gözlemlendi! Evreni anlama şeklimiz kökten değişecek

James Webb Uzay Teleskobu, gezegen oluşumu hakkındaki teorileri sarsacak bir gözleme imza attı. 307 ışık yılı uzaklıktaki genç bir gezegende yüksek irtifa mineral bulutları ve olası metal yağmuru tespit edildi.

KKKA aşısında sona doğru: İnsan üzerinde çalışmalar başlayacak

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Aşı Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü’nde üretilen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı ile ilgili aşıda, yakın zamanda insan üzerinde faz çalışmalarına başlanacağı bildirildi. Koronavirüs aşısı olan Turkovac’ı geliştiren Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, yapılacak birkaç deneyin ardından her şeyin yolunda gitmesi halinde bu yılın sonunda insan faz çalışmalarına başlanabileceğini söyledi.

‘Şehir yok edici’ asteroidin Ay’a çarpma ihtimali arttı

Dünya’ya çarpma riskiyle keşfedilen ve dikkatleri üzerine çeken 2024 YR4 asteroidinin Ay’a çarpma ihtimali önemli ölçüde arttı.