ABD Uzay Kuvvetleri’nden tarihi paylaşım: Gizli uçağın çektiği Dünya fotoğrafı

ABD Uzay Kuvvetleri, X-37B Uzay Uçağının 2023 Yılından İtibaren Yaptığı Görevleri Kamuoyuyla Paylaştı

ABD Uzay Kuvvetleri, gizli görevler için kullandıkları gizemli X-37B uzay uçağı tarafından çekilen ilk Dünya fotoğraflarını kamuoyuyla paylaştı. Görüntüler, aracın 2023 yılı Aralık ayında başlayan ve halen devam eden yedinci (OTV-7) görevi sırasında kaydedildi. Yayınlanan görüntü, uzay uçağının Afrika üzerinde seyir halindeyken çekildi.

GİZLİ GÖREV TARİHİ FOTOĞRAF

Space.com’un haberine göre, X-37B, 28 Aralık 2023’te bir SpaceX Falcon Heavy roketi ile yedinci görevine fırlatılmıştı. ABD Uzay Kuvvetleri’nin açıklamasına göre, bu yeni görevde uzay uçağının yeni yörünge rejimlerinde test edilmesi, uzay alanı farkındalık teknolojilerinin denenmesi ve NASA tarafından sağlanan malzemeler üzerinde radyasyon etkilerinin araştırılması hedefleniyor.

Uzay uçağının daha önce alçak Dünya yörüngesinde faaliyet gösterdiği biliniyordu, ancak bu yeni görüntü, X-37B’nin Dünya’dan çok daha uzakta operasyon yürüttüğünü ortaya koyuyor. Falcon Heavy’nin yükleri 35 bin kilometreye kadar taşıyabilme kapasitesi göz önüne alındığında, X-37B’nin jeosenkron yörüngeye ulaştığı düşünülüyor.

Uzay Kuvvetleri ve üretici firma Boeing, X-37B’nin “aerobraking manevrası” adı verilen yeni bir tekniği test ettiğini duyurdu. Bu manevra, uzay aracının Dünya atmosferindeki sürtünmeden faydalanarak yakıt tüketimini minimize ederek yörüngesini değiştirmesine olanak tanıyor.

Uzay Kuvvetleri’nin açıklamasında, “X-37B, 2024 yılında oldukça eliptik bir yörüngede deneyler yaparken, Dünya’nın etkileyici bir görüntüsünü yakaladı. Bu görevde, uzay aracı minimum yakıt harcayarak güvenli bir şekilde yörüngesini değiştirmek için aerobraking tekniklerini test etti” ifadeleri yer aldı.

X-37B GELECEĞİ VE UZAY YARIŞI

ABD Uzay Kuvvetleri, X-37B’nin operasyonel detaylarını genellikle gizli tutuyor. Ancak bugüne kadar uzaydan güneş enerjisi ışınlama, termal koruma sistemleri ve otonom uçuş yetenekleri gibi teknolojilerin test edildiği biliniyor. 2022’de tamamlanan altıncı görevinde rekor kırarak 908 gün boyunca yörüngede kalan uzay uçağının yedinci uçuşunu ne zaman tamamlayacağı ise henüz bilinmiyor.

Bu arada, Çin de kendi yeniden kullanılabilir uzay uçağını geliştiriyor. Çin’in uzay aracı, X-37B’nin son fırlatılışından sadece iki hafta önce üçüncü görevine çıktı. Bu gelişme, uzay araştırmalarında yeni bir küresel rekabetin sinyallerini veriyor.

Related Posts

Araştırma sonuç verdi: Geniş yapraklı bitkiler kenti serinletiyor olabilir mi?

Araştırma sonuç verdi: Geniş yapraklı bitkiler kenti serinletiyor olabilir mi?

Gençler Türkiye Kupası Kürek Yarışları devam ediyor

Gençler Türkiye Kupası Kürek Yarışları, Meriç Nehri’ndeki parkurda ikinci gün yarışlarıyla sürüyor. Yarışlara 25’i aşkın kulüpten 400’e yakın sporcu katılıyor.

NASA’nın 2 bin 145 çalışanı işten ayrılabilir

ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin federal işgücünü azaltmaya yönelik çalışmaları kapsamında, ABD Havacılık ve Uzay Dairesinin (NASA) 2 bin 145 üst düzey çalışanının işten ayrılmaya hazırlandığı iddia edildi.

Elektronik deri ile sağlığın geleceği yeniden şekilleniyor

Bilim dünyası, sağlık teknolojilerinde çığır açan bir yeniliğe imza attı. Kendini onaran elektronik deri (e-deri), giyilebilir teknoloji alanında devrim niteliğinde bir adım olarak karşımıza çıktı. Vücuda yapışarak biyolojik verileri sürekli izleyen …

Spotify’daki gizemli grup yapay zekâ mı?

The Velvet Sundown adlı bir müzik grubu, sadece birkaç haftada Spotify’da yüz binlerce kez dinlenerek 850 binin üzerinde aylık dinleyiciye ulaştı. Ancak grup hakkında neredeyse hiçbir bilgi yok. Üyeleri bilinmiyor, canlı performansları yok ve sosyal medya hesapları da bulunmuyor. Bu durum, grubun ve müziğinin yapay zekâ (YZ) tarafından üretilmiş olabileceği yönündeki tartışmaları alevlendirdi.

iOS 26’nın yeni pil modu tüm iPhone’larda çalışmayacak

iOS 26’nın yeni pil modu tüm iPhone’larda çalışmayacak