Yap, işlet, yıllarca devretme!

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu: Yap-İşlet-Devret Projesi Neden Devredilmedi?

Yap-İşlet-Devret projeleri, bütçelere yük oluşturmasıyla sıkça tartışmalara konu oluyor. 20 Nisan 2012 tarihinde ihalesi gerçekleştirilen ve ICA Ortak Girişimi konsorsiyumu tarafından kazanılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Odayeri-Paşaköy Kesimi projesi için işletme süresi, 8 Mayıs 2014 tarihinde başlamıştı. Ancak, 28 Temmuz 2024’te (1 sene önce) süresi dolan bu proje hala kamuya devredilmedi ve yüklenici şirketler tarafından işletilmeye devam ediliyor.

Neden Henüz Devredilmedi?

CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, şirketlerle yapılan 10 yıl 2 ay 20 günlük anlaşmanın bir yıl önce sona erdiğini ve şirketlerin her yıl 1 milyar doların üzerinde ödeme almaya devam ettiğini belirtti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yolun kamuya devrinin 2028’de gerçekleşeceğini açıkladı. Karasu ise bu durumun şirketlere 4.5 milyar dolarlık fazladan ödeme yapılacağı anlamına geldiğini ve vatandaşın cebinden 180 milyar TL’nin fazladan çıkacağını dile getirdi. Sürenin 2024’te sona ermiş olmasına rağmen niçin 2028’e kadar devredilmediğinin açıklanması gerektiğini vurgulayan Karasu, sözleşmede değişiklik olup olmadığı, varsa içeriğinin ne olduğu, değişiklik yapılmasına dair yasal dayanakların ne olduğu ve bu paranın hangi bütçeden ödeneceği gibi sorular sordu.

IC İçtaş İnşaat, Akkuyu Nükleer Santrali’nde yüklenici firma olarak görev alırken, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu Projesi, Antalya Havalimanı, Menemen-Aliağa-Çandarlı Otoyol Projesi, Kirazlı-Halkalı metro hattı projesi gibi projeleri de IC İçtaş ile Astaldı ortaklıkları gerçekleştiriyor. ABD’deki 32 katlı New York Türkevi’nin maliyeti ise IC İçtaş İnşaat tarafından 291 milyon 260 bin 400 dolar olarak gerçekleştirildi.

Related Posts

İstanbul Havalimanı Avrupa’yı geride bıraktı: Günde bin 612 uçuş

İstanbul Havalimanı, 7-13 Temmuz’u kapsayan dönemde günlük ortalama bin 612 uçuşla Avrupa’nın en yoğun havalimanı olarak kayıtlara geçti.

İslam Memiş’ten kritik ‘Perşembe’ uyarısı: Altında beklenen tarihi açıkladı

Altın ve döviz piyasalarındaki dalgalanmaların gölgesinde geçen haftanın ardından, uzmanlar yeni haftaya odaklandı. Özellikle 24 Temmuz Perşembe günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın açıklayacağı faiz kararı, piyasalarda yön belirleyici olacak …

Muş’ta Kaz Yetiştiriciliği Projesi Başladı

Bulanık’ta kaz yetiştiriciliği projesi kapsamında kaz palazları dağıtıldı, eğitim verildi.

Küresel piyasalarda tarife belirsizlikleri şirket bilançolarına yönelik iyimserlikleri gölgeliyor

Küresel piyasalarda, şirket bilançolarına ilişkin iyimserliklerle risk iştahı artarken, gümrük tarifelerine ilişkin belirsizliklerin devam etmesi bu risk iştahını törpülüyor.

Gram altını olan bu habere sevinecek!

Altın piyasasında yükseliş hız kesmiyor. 21 Temmuz 2025 Pazartesi günü itibarıyla gram altın tarihi zirveye ulaştı. Hem dolar/TL’deki hareketlilik hem de küresel ons altın fiyatlarının yükselmesi ile birlikte gram altın 4.378 TL’ye çıkarak yeni bir …

600 bin kamu işçisi için kritik pazarlık devam ediyor! İşçilerin sosyal ve özlük haklarında iyileştirme olacak mı?

Bakan Işıkhan: İşçilerimize birinci 6 ay için yüzde 24 zam oranını teklif ediyoruz Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü’ne ilişkin, “İşçilerimize birinci 6 ay için yüzde 24, ikinci, üçüncü ve …