Ekonomistler Bakan Şimşek’in ekonomi politikalarını eleştirdi: Bu tabloyu ‘popülizme dayanmadık’ diye savunmak çok ayıp!

Ekonomistlerden Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e Eleştiri

Ekonomistler, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in uyguladığı ekonomi politikalarını sert bir şekilde eleştirdi. İktisatçılardan Prof. Aziz Konukman’ın, “Enflasyonu artıran kâr marjları ama serveti vergilendiremiyorlar. Bu tabloyu ‘popülizme dayanmadık’ diye savunmak çok ayıp” şeklindeki sözleri gündemde.

Temmuz 2025’te emekli ve ücretliler, artan enflasyon ve düşük zam oranlarıyla ekonomik zorluklarla karşı karşıya kaldı. Asgari ücrete zam yapılmazken, memur ve memur emeklilerine yüzde 15.57, SGK ve Bağ-Kur emeklilerine ise yüzde 16.67 zam yapıldı. Yapılan zamlar, yıllık enflasyonun altında kalırken, kamu işçileri için görüşmeler devam etmekte.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, “Program başarısını kanıtladı, enflasyon geriledi” açıklamasına tepki gösteren ekonomistler, uygulanan ekonomi politikalarının halkı daha da yoksullaştırdığını savunuyor.

Prof. Aziz Konukman: “Bir tek emekçiye sözleşme dayatılıyor”

İktisatçı Prof. Aziz Konukman, enflasyonun temel nedeninin “talep fazlası” olmadığını, asıl nedenin “kâr odaklı enflasyon” olduğunu belirtti. Konukman, Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu açıklamalarında yer alan “fiyatlama davranışlarının dezenflasyon üzerinde risk yarattığı” ifadesine dikkat çekti.

Konukman’a göre, özel sektör fiyatları geçmiş enflasyona göre belirliyor, kâr marjı ekliyor ve kamu kurumları da enflasyona katkıda bulunuyor. Ancak sadece emekçilerin gelirlerinin sınırlı tutulduğunu vurguladı. Konukman şu şekilde konuştu:

“Enflasyonu artıran kâr marjları ama bir türlü serveti vergilendiremiyorlar. Ücretlilerin hem reel olarak geliri azaltılıyor hem de azalan gelirlerden bütçeye ‘vergi hortumu’ bağlanıyor. Bu tabloyu ‘popülizme dayanmadık’ diye savunmak çok ayıp.”

İnan Mutlu: “Kâbus yaşıyorlar”

Siyasal iktisatçı İnan Mutlu, sabit gelirli kesimlerin son beş yılda “kâbus senaryosunu” yaşadığını ifade etti. Mutlu, her ay ortalama 262 bin kişinin banka borcu yüzünden yasal takip sürecine girdiğini belirtti.

Çözüm Önerisi: Devletin Rolünü Yeniden Tanımlamak

İnan Mutlu, sorunun kemer sıkmak değil, devletin ekonomideki rolünü yeniden tanımlamak olduğunu belirtti. Gelir dağılımının düzeltilmesi, üretim ve sanayi politikalarının dış açığı azaltacak şekilde yeniden yapılandırılması ve yüksek gelir gruplarının daha fazla vergilendirilmesi gerektiğini savundu.

Related Posts

Rekabet Kurumu soruşturmayı tamamladı: OPET’e 131 milyon TL ceza kesildi

Rekabet Kurumu soruşturmayı tamamladı: OPET’e 131 milyon TL ceza kesildi

Ağam bizimle eğlenir! İngiltere’ye gitti ülkeyi unuttu: Kişi başı gelirle övündü

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye Katılım Bankaları Birliği ile Birleşik Krallık İhracatın Finansmanı Kuruluşu (UK Export Finance) tarafından düzenlenen İslami Finans Zirvesi programı kapsamında bulunduğu İngiltere Londra’da yatırımcı …

Bakan Şimşek, Londra’da: Türk lirasındaki oynaklık ciddi biçimde azaldı, Türkiye’nin büyüme potansiyeli yüksek

Şimşek, yatırımcı görüşmelerinde Türkiye’nin dezenflasyon sürecine ve büyüme potansiyeline dikkat çekti

Gökyüzünde kripto çağı başlıyor

Emirates havayolları, ödeme yöntemlerine kripto para eklemek için ön anlaşma imzaladı.

Dünyada otomobil almanın en pahalı olduğu ülkeler: Türkiye kaçıncı sırada?

Otomobil sahibi olmak dünya genelinde giderek zorlaşıyor. Küresel ölçekte hazırlanan yeni bir rapor, sıfır araç fiyatlarının birçok ülkede belirgin şekilde arttığını ortaya koydu. Vergilendirme politikaları, döviz kuru etkileri ve ekonomik dinamikler …

Kahve devi satışa çıktı, yatırımcılar kuyruğa girdi: Çantalarında milyar dolarlar var!

Dünyanın en büyük kahve zincirlerinden Starbucks, Çin’deki operasyonlarının bir kısmını devretmeye hazırlanıyor. Şirketin Çin birimi için milyarlarca dolarlık teklifler geldiği bildirildi. 10 MİLYAR DOLARLIK DEĞERLEME Starbucks’ın Çin birimi için …