Yazın favori tatlısı diş sağlığını tehdit ediyor mu? Dondurma tüketiminde bunlara dikkat!

Dondurma Tüketimi ve Diş Sağlığı İlişkisi

Hava sıcaklıklarının artmasıyla dondurma tüketiminin yaygınlaştığı bir dönemde, Dr. Öğr. Üyesi Elif Ayşe Tamtekin Erdoğan, dondurmanın diş sağlığı üzerindeki etkilerine dikkat çekiyor. Yüksek şeker içeriği nedeniyle dondurmanın diş çürüğü riskini artırabileceğini ifade eden Erdoğan, “Şeker, ağızdaki bakterilerle birleşerek asit oluşturabilir ve bu da diş minesini aşındırabilir. Soğuk yapısı ise hassas dişlerde rahatsızlıklara sebep olabilir. Ancak makul miktarlarda tüketildiğinde ciddi sorunlara yol açmaz” diyor.

Hassas Dişlere Özel Uyarılar

Dolgu, kanal tedavisi veya ortodontik tedavi görenlerin dondurma tüketimine dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Elif Ayşe Tamtekin Erdoğan, “Şekerli içeriğin çürük riskini artırabileceğini, yapışkan dondurmaların braketlere zarar verebileceğini ve soğuk hassasiyeti olan dişlerde ağrıya neden olabileceğini” belirtiyor. Erdoğan, tedavi sürecine göre diş hekimine danışılmasını tavsiye ediyor ve dondurma tüketildiğinde dikkatli olunmasını öneriyor. “Küçük porsiyonlarla yavaşça tüketmek, ağızda biraz bekletmek ve özel diş macunları kullanmak hassasiyeti azaltabilir” diye ekliyor.

Ağız Hijyeni İçin Öneriler

Dondurmanın kalsiyum ve fosfat içeriğinin diş minesini güçlendirebileceğini ancak şeker içeriğinin bu olumlu etkiyi gölgeleyebileceğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Elif Ayşe Tamtekin Erdoğan, “Şekersiz veya düşük şekerli süt bazlı dondurmaların tercih edilmesi daha faydalı olabilir. Şekerli dondurmalar ise çürük riskini artırabilir” diyor. Dondurmadan sonra ağız hijyeninin korunması için suyla çalkalamanın önemli olduğunu vurgulayan Erdoğan, diş fırçalamadan önce 30 dakika beklenmesi gerektiğini ve diş ipi kullanımının plak oluşumunu engelleyebileceğini belirtiyor. Son olarak, şekersiz sakız çiğnemenin tükürük salgısını artırarak asidi nötralize edebileceğini öneriyor.

Related Posts

Klozetten 75 kat daha pis, salonda baş köşede duruyor! Karbonat tek çaresi

Evde en kirli yerin tuvalet olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. İngiltere’de yapılan bir araştırma, evdeki bu eşyanın klozet kapağından 75 kat daha fazla bakteri barındırdığını ortaya koydu. Özellikle evcil hayvan sahipleri için bu durum daha da endişe verici boyutlara ulaşıyor.

Hareket Alzheimer ve Demans riskini azaltıyor! Hareketsizlik vücutta 7 hasara yol açıyor

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.

Sağ üst karın ağrısını asla hafife almayın

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Veysel Ersan, karnın sağ üst tarafındaki ağrının ciddiye alınması gerektiğini, sürekli hazımsızlık, şişkinlik ya da sarılık gibi belirtilerin ciddi karaciğer veya safra kesesi hastalıklarının ilk sinyalleri olabileceğini belitti.

Uzmanlardan kritik uyarı: 50 yaş üzeri herkes risk altında olabilir

Belirti vermeden ilerliyor, geç fark edildiğinde kalıcı görme kaybına yol açabiliyor. Erken teşhis ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları hastalığın kaderini belirliyor.

Son yıllarda yenidoğan sünneti tercih ediliyor! Her bebek için uygun mu?

Doğum sonrası ilk 28 günü kapsayan dönemde gerçekleştirilen yenidoğan sünneti, son yıllarda ailelerin de tercihi. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Sinan Kılıç, operasyonun öncesi ve sonrası için ise dikkat edilmesi gereken hususlar olduğunu söylüyor.

Tıp dünyasını şaşırtan vaka! Depresyona giren hasta, 56 gün boyunca kesintisiz uyudu

Samsun’da girdiği depresyon sonucu bilinci kapanan 26 yaşındaki hasta 56 gün sonra uyandı.