Kredi kartı borçları takipte: Yüzde 1056 artışla rekor kırdı!

BDDK Raporuna Göre Bireysel Kredilerdeki Değişimler

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) son raporuna göre, 2020’den 2025’in ilk çeyreğine kadar olan süreçte bireysel kredilerde önemli değişiklikler yaşandı. Bu süreçte, kredi kartları ve ihtiyaç kredilerindeki artış gözlemlenirken, konut kredilerinde ise belirgin bir düşüş yaşandı. Özellikle ihtiyaç kredisi kullananlar ve kredi kartı borçluları en çok risk altında bulunuyor.

Kredi Kullanımında Önemli Dönüşüm

Rapora göre, 2020 başlarında bireysel kredilerin büyük bir kısmını ihtiyaç kredileri oluştururken, 2025 Mart itibarıyla kredi kartları bu alandaki en büyük paya sahip oldu. Bu değişim, tüketicilerin harcamalarını finanse etme tercihlerinde önemli bir değişikliği yansıtıyor.

Ekonomim’den Şeyda Uyanık’ın aktardığı bilgilere göre, 2020 yılında konut kredileri bireysel kredilerin yaklaşık %34’ünü oluştururken, bu oran 2025 Mart sonunda %13,16’ya geriledi. Aynı dönemde taşıt kredileri %1,16’dan %1,59’a yükseldi.

İhtiyaç kredilerinin bireysel krediler içindeki payı %45,19’dan %37’ye gerilerken, kredi kartlarının payı %20’den %48’e yükseldi. Bu değişimle birlikte, bireysel kredilerde en büyük artış kredi kartlarında yaşandı.

Takipteki Kredilerde Belirgin Artışlar

Bireysel kredilerdeki değişim sadece kullanım oranlarını değil, takibe düşen kredileri de etkiledi. Son beş yılda takipteki kredi kartı borçları %1056 artarken, ihtiyaç kredilerinde bu artış %498 oldu.

Taşıt kredilerinde takipteki borçlar %20 artarken, konut kredilerinde takipteki miktar %36 azaldı.

Kredilerin takibe düşme oranlarında da önemli değişiklikler meydana geldi. Konut kredilerinde takip oranı 2020’de %0,61 iken, 2025’in ilk çeyreğinde %0,15’e düştü. Taşıt kredilerinde takip oranı %2,91’den %0,37’ye geriledi.

Ancak ihtiyaç kredilerinde takip oranı %4,46’dan %4,64’e çıkarken, bireysel kredi kartlarında bu oran %5,40’tan %3,68’e indi.

Related Posts

TEKNOFEST KKTC’de son gün coşkusu!

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) düzenlenen TEKNOFEST’e katılmak isteyen ziyaretçiler, etkinliğin son gününde girişlerde uzun kuyruklar oluşturdu.

Japonya’dan ABD’ye vergi tepkisi

Japonya Başbakanı İşiba Şigeru, ABD ile gümrük tarifeleri konusunda henüz bir “ortak zemin” bulunamadığını ve gümrük tarifelerinin yeniden gözden geçirilmesini istediklerini söyledi.

TZOB Genel Başkanı, zirai dondan etkilenen meyve bahçelerini inceledi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Gaziantep ve Kahramanmaraş’ta zirai don ve dolu nedeniyle zarar gören meyve bahçelerinde incelemelerde bulundu.

Tarım robotlarından insansız traktörlere

Tarım robotları ve insansız traktörler döneminin kapılarını aralayan yapay zekâ konusunda Tarım ve Orman Bakanlığı, yıl sonuna kadar Yapay Zekâ Strateji Belgesi oluşturacak. Dünya Bankası destekli İklim Akıllı Tarım Teşviki projesi kapsamında ise çiftçiye 40 milyon dolarlık hibe desteği sağlanacak.

Avrupa’nın en ucuz işçileri biz olduk

Ücretli çalışanların kaybı gün geçtikçe büyüdü. Aylık ortalama gelir sıralamasında Bulgaristan’ın ardından en kötü ikinci ülke olduk. Asgari ücretlinin bir saatlik emeği, yalnızca bir ekmeğe yetiyor.

Memur ve emeklilerin gözü pazartesi gününde! Maaşlara zam gelecek mi?

Türkiye’de milyonlarca memur ve emekli maaşlarına ara zam yapılacak mı sorusuna cevap arıyor. Maaş zamlarını doğrudan ilgilendiren kritik oranlar 5 Mayıs pazartesi günü açıklanacak. Yapılması beklenen zamlar ise 3 Aylık enflasyon verisine göre belirlenecek

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir